postma-verbouw1 (1)

Voorbeeld:

Postma Hypotheken en Verzekeringen denkt met je mee en helpt je een passende oplossing te zoeken!

Een man en een vrouw willen een woning kopen van € 200.000, maar de woning heeft een oude keuken en geen raam op zolder. Dus zij willen verbouwen in totaal voor € 20.000.

De bank geeft aan dat zij zonder verbouwing een maximale hypotheek kunnen krijgen van € 200.000 op deze woning (kosten koper moeten zij zelf betalen!).

Is de koop van de woning wel of niet haalbaar?

Na verbouwing zal de woning een kleine meerwaarde krijgen door de verbouwing maar dit is geen € 20.000. Zij moeten dus meer eigen middelen ter beschikking hebben om deze verbouwing te realiseren.

Maar de eigen middelen zijn op, dus de koop gaat niet door.

Postma Hypotheken en Verzekeringen denkt in zo’n geval met je mee en zoekt de oplossing die bij je past. Een mogelijkheid is om de woning aan te kopen voor € 200.000 en de kosten koper zelf te betalen. De verbouwing doe je na de koop met een woonhuis-lening. Je verkrijgt dan de volledige € 20.000 ter beschikking voor verbouwing. Deze extra lening kan worden afgesloten tegen een veel lager tarief dan een gewone lening (de rente is wel iets hoger dan de hypotheekrente).

 

 

Wat zijn de extra kosten voor de lening?

Maar omdat het te lenen bedrag van € 20.000,- veel lager is dan de hypotheek, is de maandlast toch redelijk laag. Daarbij ga je deze lening gebruiken voor een verbouwing, dus valt deze in box 1. Dat betekent dat je maandelijks een deel van de rente terug kunt ontvangen via de belastingdienst.

Voor een paar tientjes meer in de maand kunnen deze mensen hun droom realiseren. De lening is ook nog eens in 10 jaar helemaal afbetaald, terwijl de hypotheek 30 jaar loopt.