Klant nummer 3
postma-pensioen1 (1)

Voorbeeld:

Seniorenregeling: de sleutel naar een rustige oude dag

Gelijkvloers wonen en geen tuinonderhoud. Dat zijn de redenen voor een 80-jarig echtpaar voor het kopen van een nieuwbouwappartement. Het appartement kost € 330.000. Het echtpaar brengt echter de overwaarde van de huidige woning in, waardoor zij voor de financiering nog maar een hypotheek van € 165.000 nodig hebben. Het gaat om een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie, omdat de koopsom van de woning te hoog is.

Op basis van het inkomen is er eigenlijk maar een hypotheek mogelijk van € 115.000.

Het echtpaar heeft € 10.000 aan spaargeld en een gezamenlijk pensioen- en AOW-inkomen van € 30.000.

Is het mogelijk om toch de hypotheek rond te krijgen?

Het echtpaar heeft een bestendig en stabiel inkomen.

De nieuwe werkelijke maandlasten van de hypotheek ad € 165.000 zijn lager dan de huidige werkelijke maandlasten. Het echtpaar is na de 10 jaar rente vast periode ouder dan 85 jaar.

Er is een financiële buffer van € 10.000 voor de opvang van een mogelijk renterisico over 10 jaar.

Het echtpaar verhuist van een onderhoudsgevoelige eengezinswoning naar een levensbestendige nieuwbouwwoning, waar voorlopig geen onderhoud nodig is.

 

De reactie van de bank

“Natuurlijk speelt de situatie van de klant mee. Het echtpaar in deze casus woont in een grote woning dat veel huis- en tuinonderhoud vraagt. Ik kan me voorstellen dat dat best veel zorgen met zich mee brengt voor mensen van 80. Bij gebrek aan onderhoud wordt het huis ook nog eens minder waard. Wanneer het echtpaar dan verhuist naar nieuwbouw waar zij de eerste jaren niet meer aan onderhoud hoeft te denken, scheelt dat in de lasten en zorgen. Klanten kunnen dan rustiger wonen en meer genieten van een huis en oude dag."

De conclusie

De toegestane maandlast ligt rond de € 440 en de werkelijke lasten worden € 270. De aanvraag is dus passend binnen de werkelijke lasten en de criteria van de seniorenregeling. Bovendien heeft het echtpaar soortgelijke maandlasten altijd kunnen dragen en heeft zij zelfs een buffer op kunnen bouwen. Ook het woononderhoud zal in de rentevast periode beperkt zijn vanwege het nieuwbouwkarakter van het appartement.

De hypotheek kan dus geregeld worden!

 

Wat doen wij?

Postma Hypotheken en Verzekeringen gaat kijken naar de mogelijkheden om op een AOW-leeftijd alsnog een woning of appartement aan te kunnen kopen.